tisdag 14 juli 2020

Trädgårdsuppdatering

Det var länge sedan jag skrev någonting om vår trädgård här på bloggen. Kanske för att det var länge sedan jag tog tag i några av de projekt som jag håller på med. I sommar har jag iaf gjort en del, även om det kanske bara är jag som ser det. Det som är tydligast och syns mest är att jag stammat upp vår klottuja som helt trängt bort de växter som fanns i rundeln. Kvar finns bara en tunn liten ram med tovsippor, iris och höstflox. Ja, och så de självsådda storklockorna så klart. Nu funderar jag på om jag ska låta tovsipporna ta över och sprida sig i hela rundeln, även om det kommer att vara "färglöst" stora delar av året. För det är en sak som jag lagt märke till nu i år när jag grävt och flyttat växter och stenar, det är inte mycket som blommar i den stora perennrabatten nu i juli. Det är bara nävan och stäppsalvian som ger lite färg i det gröna. Så på önskelistan står fler växter med blommning i juli-augisti. Juni är pionernas tid, och de fem jag har blommar i överflöd samtidigt som ormöga, kantnepeta, storklockorna och aklejorna som sprider sig bäst de vill.




Lika "färglöst" är det längs gången in till huset. Det enda som blommar är lavendeln. Men den trivs i alla fall och är till glädje för båda människor och insekter.




Det enda stället i trädgården som verkligen levererar nu i juli är rosorna och lavendeln runt sittplatsen i stenrundeln. Ja, så blommar såklart många av mina pelargoner, men de flesta av dem står på trappen eller på altanen så de syns inte utifrån gatan.



Jag längtar efter rosor. Har ett hörn där jag vill ha flera, men skulle även vilja ha någon sort som tål torka bra i den stora perennrabatten då den är väldigt torr om det inte är en väldigt regnig sommar. Kanske en som klättrar så att det blir lite höjd också. Sparar den tanken så får jag se om blir någon ros så småningom. Ska inte skaffa fler projekt förrän något av de gamla projekten färdigställts. Känns skönt att försöka avsluta projekt som stått still eller gått väldigt långsamt framåt i flera år.

Inga kommentarer: