fredag 1 februari 2013

Det där med att shoppa

Jag är inte överdrivet förtjust i att "gå på stan". Tänk om det också betydde att jag inte handlade speciellt mycket. Förra året hade jag ett slags köpstopp på kläder. Undantaget var strumpor och trosor. Det började inte så bra. Jag hade nämligen bara ett par (hela) blåjeans i garderoben. Lite lite med tanke på att jag har jeans nästan jämt. Så där tänkte jag - ett plagg ut (eller ut och ut, de bli shorts eller något annat återbruk) ett plagg in.

Nästa frestelse inföll i mars då vi åkte förbi Järpen där Lundhags har sin outlet. En ullunderställströja följde med hem därifrån.

Sedan gick det faktiskt bra ända till oktober. Jag och mina vänner A & Å skulle till Stockholm och fira att vi blivit 40 och gå på musikal. Inför den resan inskaffade jag en långärmad t-shirt och matchande strumpbyxor att ha till klänningen. När vi väl var i Stockholm så klev jag in i en Gudrun Sjödénbutik. I födelsedagspresent hade jag fått pengar. Jag handlade faktiskt inte i butiken, men det var bara för att min storlek inte fanns där. Väl hemma beställde jag en tunika, med matchande leggings och tröja.

Sex plagg plus ett par strumpbyxor. Bäst att erkänna ett till inköp, en baddräkt. Jag går sedan i höstas och simmar en gång i veckan och till det kände jag att mina badshorts och knyttopp inte skulle fingera speciellt bra. Shortsen kanske, men den där överdelen duger inte till att röra sej i om man vill att den ska sitta på rätt plats.

Tänker att jag i år ska fortsätta att vara restriktiv men nya klädinköp. Begagnat går bra (handlade några plagg second hand även i fjol). Får se hur det går. Jag har redan köpt tre plagg på Gudrun-rea. Två långärmade t-shrts och ett par leggings. Men jag har även rensat ut utslitna t-shirts. När det går hål längs sömmen är det dags att slänga. Tur att jag hade en kofta över så att hålen inte syntes eftersom jag inte upptäckte dem förrän den skulle i tvätten.

Så tillbaks med det där att jag inte är så förtjust i att gå i affärer (med undantag av bokhandlar, garnaffärer och butiker med konstnärs/hobby-material). Tänk om det betydde ett fett sparkonto. Och det kanske det skulle innebära, om det nu inte fanns internet! Tänk så lätt det är att klicketiklicka. Idag har jag hämtat två paket.


Visst är det fina frimärken på det översta?
Man kan kanske nästan gissa att det innehöll garn. Blått till Lilla E:s Owls, och grönt till en Opsa. Nu kommer jag inte att ha brist på projekt att ta med mej till Stickhelg i Småland :)

Det andra paketet innehöll en kökshandduk, rund bricka en anteckningsbok och två fina kort från JagBlommar. Tycker så mycket om blommorna från utmaningen 50 bilder på 50 dagar som även hon var med i. Så nu har jag dem här hemma .
Januari började inte så bra om man nu ska se på att vara restriktiv med att shoppa. Får se hur det går resten av året. Jag är redan sugen på att köpa böcker. Vilhelm Mobergs Utvandrarserie med fina "broderade" omslag av Karin Holmberg. Har faktiskt inte läst dem. Lånar de flesta böcker på biblioteket, men de här är så fina.

5 kommentarer:

Annette sa...

Jättefina frimärken har inte sett dom tidigare!

Maria sa...

Tänker att det är bra att shoppa lite lagom. Istället för att helt sluta shoppa. Jag handlar inte så mycket, och om suget slår till så blir jag lika nöjd på en loppis där det är billigt, eller nöjdare!
Det är ju lite dubbelt, för samtidigt som jag tycker att vi människor ska konsumera mindre så försöker jag ju leva på att sälja saker. Om än saker som ska vara hållbara i ett längre perspektiv.

metamorphosis sa...

Du, det kunde varit jag som skrivit det där inlägget! HÖG igenkänning!

Har dock resingerat och försöker inte ens lägga ett komplett köpstopp på mig själv. Däremot försöker jag tänka en extra vända (eller flera) innan ett köp kring vad/varför då jag faktiskt köper något, och bli bättre på att faktiskt låta sådant som jag inte behöver/riktigt gillar/använder gå vidare. Lite rotation liksom!

Himla fina JagBlommar saker också! Har allt suktat både en och tre ggr inne i Marias butik... *mmmm*

En stickfråga också - hur mycket Nepal skulle du uppskatta att det går det åt till en Owlströja i typ 38-40, och går det att följa mönstret rakt upp och ned eller måste man anpassa mkt själv?

Maria sa...

Boken jag läser nu heter Italienaren av Sven Olov Karlsson

metamorphosis sa...

Tack för svaret ang. Owls!

Har redan bunkrat upp med knappar till ögon så nu fattas "bara" garn och tid att sticka... B)