lördag 5 november 2016

Verkstad - Det liknar

Måndag och tisdag denna vecka tillbringade jag på Hemslöjden i Linköping där det ordnades kurs/workshop riktad till pedagoger. Kursen hette Verkstad - Det liknar och inriktningen var inspiration från olika länder.

Under måndagen fick vi träffa Nathan Loncheu som ursprungligen kommer från Bangladesh. Han visade oss hur han arbetat med bl.a träreliefer för att dokumentera olika folkgruppers kultur. Vi fick prova på att hugga en relief i trä med inspiration från hus.Jag associerade till ett hus uppe i Flyn där min far är uppvuxen och försökte göra en tolkning av det. Det var inte helt lätt att få det som jag ville. Det blev en hel del oj och oups.
Efter lunchen bytte vi handledare och jag fick höra Erika Ticona berätta och visa både fysiska exempel samt bilder på olika flättekniker från Anderna i Sydamerika. Vi började med att göra en Ojo de Dios, ett skydd mot onda ögat som finns hos flera olika folkgrupper men används lite olika.

Sedan fick vi också prova på att göra en fläta med enbart en knuten hand som hjälpmedel. Tekniken och flätan påminner, eller till och med är samma, som man kan göra med hjälp av en kumihimoplatta. Lite trixigt i början med efter ett tag gick det lättare. Det som slog mig var att många av flätteknikerna är samma som finns även här t.ex. hos samerna, men att i Sydamerika användes inga redskap utan händerna var de enda hjälpmedlen.
Hemslöjden har verkligen fina och inspirerande lokaler. Mycket fint hantverk att vila ögonen på.


1 kommentar:

Elisabet sa...

Kumihimo med bara händerna! Det ska jag kolla upp.