söndag 31 oktober 2010

Kompost!

I torsdags var jag på bussgods och hämtade den nya komposten. Idag har jag ägnat mej åt att montera den nya och ta bort den gamla. Det här projektet fanns på min lista att göra den här sommaren. Kan väl inte kalla årstiden ute för sommar nu, men det är ju fortfarande 2010.

I förmiddags när vi gick ut såg det ut så här uppe vid komposthörnan. Den gamla komposten stod här när vi flyttade in för 8 år sedan. Redan då satt det ett metallband runt för att hålla ihop den. Vi har kompletterat med silvertejp :) Under de här åren har den fått sällskap av två öppna komposter och diverse plattor.


Den nya komposten är av märket biokub. Bäst i test enligt både Råd & Rön och Ica-kuriren. Det som gjorde att jag valde den var att den verkar hyfsat smidig att tömma.
Började med gallret enligt beskrivningen.


Sedan fick jag hjälp av stora E som sagt att hon absolut inte vill hjälpa till med att fixa komposterna. Men det var innan hon sett delarna. "Det är ju precis som lego" konstaterade hon. Och precis så lätt var det (när man väl fått till en "plan" yta att ställa den på).

Innan lunch stod den där grundad med ris i botten och färdig att börja användas.

Innan jag gick in (vad fort det blir mörkt nu!) så hade jag tömt den gamla. Ungefär hälften fick fortsätta processen i den nya komposten medan resten var färdig jord. Jag la också dit lite betongsten att ställa planteringsvagnen på.

Så nu kan jag stryka ännu en punkt från trädgårdens projektlista. Visst finns det en hel del kvar att fixa med här, men det kan vänta till nästa år.


6 kommentarer:

heart-anna sa...

Har en exakt likadan biokub. Skönt när man kan stryka lite från fixa-listan.

Linda V sa...

Den komposten har jag med! Har inget att jämföra med, men en trädgårdskompis tömde den åt mig i våras* och hon tyckte den var toppen jämfört med hennes! (*Jag hade besök av trädgårdshjälpen som gjorde olika trädgårdsprojekt hemma hos mig!)

Dock startade jag min kompost den här årstiden och det tog ett tag innan det blev bra balans. Toppen att du har gammal kompost att börja med!

Lotta 8`) sa...

Blir nyfiken för jag har en sådan kompost som din gamla, är den nya en varmkompost där du kan lägga avfall från köket? Vi är två hushåll som komposterar i en och det fungerar bra, kanske blir den lite för våt den här årstiden men jag funderar på att köpa något strö som finns, för att få bort fukt.

Visst är det extra gott att grilla på vintern :) Vi har grillen på balkongen där den är lätt att ta fram och vi grillar året om. Eldkorgen är ju mer öppen men vi har ett grillgaller till och man kan ju även ställa en wook på.

Ha det gott :)

Karin sa...

Snygg kompost! Vi får väl höra här på bloggen om hur den funkar?

Anonym sa...

VAR ÄR DEN KÖPT???
Vill ha en sådan men vet inte vart jag ska köpa den!
Mvh Christina

Iréne JB sa...

Jag beställde den från http://www.biokub.se. Har för mej att det var supersmidigt.
Iréne