söndag 19 april 2015

Brickvävda band

I höstas var barnen och jag hos Louise på Spångmurs på en hantverksadag. Mitt mål var att lära mej brickbandsvävning. Jag varpade, trädde brickorna och kom igång med mitt band.

När jag kom hem fortsatte jag att väva. Det var lite klurigt att minnas hur jag skulle vrida för att bilda olika mönster, men efter lite mejlkontakt och en pdf senare så gick allt mycket bättre och mitt band fick inte bara slumpartade mönster.

Att brickväva går relativt fort, så när första bandet var färdigt ville jag väva mer. Jag beställde lingarn och redgarn och gjorde ett till band. Mitt första band är det med röd kant, och det med grön kant är det andra.Det är så kul att se olika mönster växa fram. De här två första banden är vävda med 24 brickor.

Efter lite googlande hittade jag ett hjärtmönster som jag bara var tvungen att prova. Det fick bli i typiska Irénefärger, knallrosa och knallgrönt. det är vävt med 10 brickor, så det blir inte så brett, ca 1 cm. Jag kom på att ett brickvävt band skulle vara snyggt som nyckelband, så raskt gjorde jag ett till, även det i Irénefärger. 20 brickor brett och lagom som nyckelband.Igår träffades jag och vännen K för att bl.a väva tillsammans. Hon behövde friska upp sina kunskaper. Ett nytt band varpades och nu håller jag på med ytterligare ett som kanske ska bli kant på en kort capé jag sytt till medeltidsgarderoben. Tyvärr tror jag att jag varpat för kort så att det inte kommer att räcka, men då får jag väl göra ett till. Jag är riktigt nöjd med att jag lyckades rätta till ett fel som blev i början. Jag hade dels råkat vrida en bricka ett kvarts varv innan jag startade. Sedan var det något som fortfarande inte stämde. En bricka hade hamnat åt fel håll så att den vreds åt andra hållet jämfört med de andra på den sidan. Lätt åtgärdat när jag identifierat problemet. Nu så stämmer mönstret!Till sist en bild på tyget jag köpte igår som ska bli min överklänning i medeltidsgarderoben.Men när den ska bli sydd vet jag inte. Däremot vill jag ha den färdig till den 9:e maj :)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Väldigt fina band!
Hälsningar Fröken Slöjd

emma sa...

Åh, va fina band!
Det verkar som att det där är något man kan fastna vid ....lite som man kan göra vid en spinnrock ;)

frisky frog sa...

Superfina! Nu blev jag sugen på att leta fram mina brickor... =)