onsdag 27 augusti 2014

Medeltiden del 2

 I somras påbörjade barnen vårt sedan länge planerade projekt att sy medeltidskläder att använda på Söderköpings Gästabud. 3 juli hade vi en stor sydag, och efter det blev det ett långt uppehåll pga av semestrar mm. Men så när skolan startade kom vi igång igen. Barnen som från början var tre utökades till fyra. Idag blev de sista tre sömmarna sydda. Efter det blev det provning och fotografering.
 Stora E och hennes kompis F sydde lika dana klänningar. Tanken från början var att de skulle var helt enfärgade, men då tyget inte riktigt räckte till kilarna fick vi komplettera med ett annat grönt linnetyg. De sydde även varsitt förkläde och varsin sameinspirerad pengapung. De har gjort nästan allt själva: ritat av mönstret, nålat fast på tyget och klippt ut med sömsmån, zickzackat, sytt ihop delarna. Det enda jag hjälpt dem med är att sy i ärmarna då tom jag kan tycka att det är svårt att sy i en ärm med "hållning". Jag har även hjälpt dem med halsinfodringen. Lilla E ville inte ha någon klänning utan det blev en tunika. Även hon har gjort det mesta själv. Det blev inga byxor i år utan vi fuskar och använder leggings under :) Barnen har tyckt att även jag ska ha medeltidsinspirerade kläder. Att sy egna har det inte riktigt varit tid till, men efter en titt i garderoben så tog jag fram en klänning jag sytt på tidigt 90-tal. Den har väl inte mycket mer gemensamt med en medeltidsklänning än själva ordet klänning. Men med ett förkläde som döljer plastknappar och med en sjal på huvudet får det duga.

 Får erkänna att jag faktiskt är väldigt sugen på att sy en egen medeltisinspirerad klänning som stämmer lite bättre än min 90-talsdress. Kanske en utmaning till nästa år? Inget historiskt korrekt, och inte helt handsytt, men lite mer på riktigt.

 Till sist en bild på oss alla fem som ska åka till Söderköping på fredag:
 Även barnens andra kompis E har ritat av mönster, klippt ut och sytt det mesta utom halsringning själv. Måste säga att det är väldigt lätt med motiverade elever :)


4 kommentarer:

drakmakerska sa...

I de snygga medeltidskläderna skulle ni direkt få hjälpa till på våra Medeltidsdagar i Nydala! Är ni upptagna den 19-21 maj 2015???

Iréne JB sa...

Om det inte vore för det där med jobb & skola så har vi inget inplanerat i kalendern än :)

Manduzana stickar sa...

Jag är sjukt imponerad över att dom har gjort allt själv!
Min sambo har hållt på hela veckan och styra inför gästabudet. Han syr klänning till mig och gör skor till sig själv. Helt galet!

Emmas dagar sa...

Så fina ni är! Duktiga barn och mamma :-)
Kommer ni till Nydala 2015, så åker vi också dit (kanske i vanliga 10-talskläder...) Det ligger ju nästgårds! :-)