lördag 1 november 2014

Hantverksdag

I onsdags hade barnen och jag bokat in oss på en hantverksdag hos Louise på Spångmurs. En dag som jag främst ville ägna åt att lära mej att brickväva. Barnen började med att väva på redan uppsatta prova-på-band och jag tittade på band och funderade på hur mitt skulle se ut.
Efter lite funderande så ritade jag upp ett mönster. Sedan bestämde jag vilka garner som jag skulle ha i varpen och gjorde en varp. Sedan var det "bara" att trä de 96 trådarna i brickorna :) Louise hjälpte mej att få upp bandet och vad jag skulle tänka på för att få rätt bredd mm. Barnen var lite snabbare i sina arbeten, så där blev det till att komma på nya saker att prova hela tiden. Lilla E gillade slynggaffeln och vill hemskt gärna ha en egen (bra julklapp).Stora E fastnade för krokning och vill gärna ha en egen kroknål (ett julklappstips till henne också).Sedan fick båda prova på att spinna. Lilla E på en spinnrock och Stora E på slända. Den trilskades lite för henne så hon fick också prova på att spinna med spinnrock. En klassisk variant som vi har här hemma, fast vår saknar snöre. Nu köpte vi snöre och båda barnen skulle nog vilja spinna mer om vi får ordning på min farmors gamla spinnrock.
När vi packade ihop ett antal timmar senare så fick vi förutom mitt påbörjade band med oss lite extra saker hem:

 Stora E:s saker

Lilla E:s saker

Jag har fortsatt att väva på mitt band här hemma med varierande mönster. En del som jag tänkt mej och en del, ska vi kalla det slumpartade mönster... Men efter några mejl till Louise och en bra beskrivning skickad via PDF så börjar det mer och mer bli som jag vill. Så nu vill jag bara brickväva så fort jag får lite tid över.

Det här var ett väldigt trevligt sätt att spendera en dag tillsammans på, så fram för fler sådana aktiviteter under ledigheter!


2 kommentarer:

Anonym sa...

hej
Ni verkar ha haft en jättefin slöjddag!
Brickvävning är jättekul och spinning med.
hälsningar Fröken Slöjd

frisky frog sa...

Det ser ut som om ni har haft en toppendag! Brickvävda band är ju såååå kul. Jag får nog leta fram mina brickor.
Om du letar mönster brukar det finnas en del böcker superbilligt på Tradera... Några som jag tycker är bra:
Band (1972), Liv Trotzig & Astrid Axelsson
Band (1958) ICA-förlaget
Väva i vandring (1968) Torbjorg Bitustol