tisdag 21 juni 2016

Tjuvtitt i min almanacka

Jag har varit dålig på att använda en fysisk almanacka de senaste två-tre åren. Använder google kalender privat tillsammans med resten av familjen och det fungerar bra då alla kan se allas inplanerade aktiviteter. På jobbet har jag skrivit lappar eller försökt att hålla allt i huvudet. Kan väl säga att det fungerat, men inte helt optimalt. Så när Anna aka alpakkaanna visade sin Bullet Journal på instagram blev jag påmind om att jag brukade göra mina egna almanackor när jag gick på gymnasiet. Då var de fyllda med citat, låttexter och bilder på James Dean på de sidor som inte var almanacksblad. Dags att återuppliva den traditionen. Perfekt att själv kunna bestämma hur mycket utrymme som varje dag ska ha.

I början så ritade jag in veckorna lite hur som på ett uppslag. Vardagarna delar jag upp i två kolumner, en för jobbet och en för privat. Det fungerar bra, så det har jag fortsatt med.Sedan provade jag att ha en hel vecka på ett uppslag. Men då tyckte jag inte att jag riktigt fick plats med att rita/klottra.Så efter ett antal veckors användning har jag kommit fram till att vardagarna får ett uppslag och helgerna får ett uppslag. Då finns det plats för att måla/klottra/klistra in bilder. Så det systemet kör jag på. Passar mej väldigt bra.En idé som jag tagit från Bullet Journal-sidorna som finns på nätet är att starta varje månad med en översikt. Den har fyra spalter, en allmän (födelsedagar, helgdagar, mm), en för barnen, en för mej privat och en för jobbet.Sidan som är tom i anslutning till lördag-söndag har fått alltifrån vandringskartor inklistrade, recept och små akvarellskisser. Den här föreställer utsikten från köksfönstret.När jag beställde bok så råkade jag beställa en med linjer (jag som inte använt linjerat papper på kanske 15 år) men de är så pass tunna att de faktiskt inte stör mej.

Får se hur länge det här systemet fungerar, men hittills så känns det inte som jag tröttnat utan tycker att det är roligt att rita in en ny vecka eller två för att sedan fylla på med klotter/bilder.

3 kommentarer:

Emmas dagar sa...

Jag gjorde också egna liknande almenackor/klotterböcker på gymnasiet och då och då sedan dess. Men då har det inte hetat något tjusigt ;-)
Du har den absolut finaste varianten av almenacksanteckningar som jag sett!

Camilla sa...

Så fint! Det är roligt att kunna göra alla de där extra anteckningarna i form av bilder, färger och understrykningar osv. Numera kör jag bara googlekalendern; en privat och en tillsammans med min man. Det fungerar bra. I höstas gjorde jag en översikt över alla helger på ett papper för man får inte riktigt den översikten i googlekalendern.

Sara sa...

Så fint! Jag har nog vare sig tålamod eller talang för att skapa min egen kalender (på jobbet varvar jag en pappersvariant med en digital, mest för att jag inte riktigt vill släppa papperskänslan, men det är inte optimalt), men du inspirerar i vanlig ordning!