söndag 22 juli 2012

Äntligen en trädgårdsdag!

I ena hörnet av trädgården har vi haft en torr tråkig sluttande gräsmatta. Inget roligt hörn alls. Planer på att göra någonting där har funnits i tankarna länge, men vad har jag inte riktigt vetat. 

Förra sommaren provsmakade barnen amerikanska blåbär på plantskolan. Önskemål om blåbär i trädgården kom upp igen. Vi har haft, men de ville inte riktigt, så nu får det bli ett nytt försök. 

Idag tog vi en tur till plantskolan och inhandlade det som behövdes. Eftersom det sluttar ville jag plana ut lite grann och tänkte att i den här delen av trädgården skulle torvblock fungera. Jag stegade upp hur många fötter långt det var innan vi åkte. Väl på plats beslutade jag att sex stycken fick räcka, vi åkte ju i lillbilen (en Toyota Yaris). Barnen fick i uppdrag att välja tre olika blåbärsbuskar medan jag lassade torvblock, rododendronjord och plantjord på min vagn. Barnen valde Emil, Oscar & Cor. Duke och de har nu planterats. Jag tyckte att det behövdes någon sorts avskiljare i bakkant. Slumpen styrde det så att förra årets julgransstam stod strax bredvid. Jag lade ut den, och den passade perfekt i längd men det blev för stort mellanrum till marken i ena änden (det sluttar år alla håll och kanter). Snabbt upp bakom komposten och leta fram fler gamla julgransstammar. Men hur får man dem att ligga kvar ovanpå varandra? En räd i trädgården gjorde att jag hittade några avbrutna bambupinnar som passade perfekt som stöd!En sten ville jag också ha. För något år sedan grävdes en stor sten upp som sedan dess legat på gräsmattan. Idag fick den sitt rätta hem. Problemet var bara att den låg ca 25 meter från blåbärslandet... Äger ingen pirra och grannen som jag vet har en var inte hemma. Skulle jag vänta tills de kom hem? Eller kunde jag flytta den ändå? Det blev dagens träningspass. Rulla sten från ett ställe till ett annat. Behöver jag säga att det var jobbigast uppför? Nöjd är jag i alla fall!

Nu återstår att lägga ut trampstenar nedanför. Vid min tur bakom komposten hittade jag två säckar täckbark som ska få ligga mellan trampstenarna. Men det får bli en annan dag. Nu ska jag fortsätta kvällen med att se på film, sticka och ta ett glas rött :)

4 kommentarer:

med nål och tråd sa...

Ja, jag tycker absolut att du ska testa att tälja en, det är inte så svårt faktiskt och väldigt roligt. Sök på krympburk + Gubben, eller Slöjden i Skogen så hittar du beskrivningar.

Maria sa...

Smart med torvblock, det har jag aldrig testat. Har du tidningar under som hinder för gräs att växa upp? Det var också smart, jag brukar lägga fiberduk, men det växer ogräset upp igenom iallafall ibland.

Iréne JB sa...

Tidningarna är under för att jag inte orkade gräva bort gräset under och för att hindra ogräs från att komma upp. Efter ett par år har de förmultnat men då har förhoppningsvis ogräset dött ut :)

Lotta 8`) sa...

Ahhh.... snyggt! gillar trappan! smart ide för en tråkig slänt. Om det inte är för skuggigt, kan ju kryptimjan passa som marktäckare, fast den vill ha mycket sand eller grus, annars fick små söta Bräckor, och en annan växt som ser ut som mini-mini-ormbunke, vet inte vad den heter men jag har den.

Kul med blåbär, jag köpte fyra i våras, en dog men de andra ser ut att få några bär i år, får hålla jorden fuktig bara.

Ha det bäst :)